Средба со дијапората во Европа

На 18 август 2017 се организира средба со наши сограѓани кои работат и живеат во Европа .

На средбата присуствување и Министерот  Едмонд Адеми, надлежен за дијаспората.

На средбата Министерот Адеми ги информира присутните за неговите активности кон унапредувањето на соработката помеѓу Владата и дијаспората. и за драфт нацртот на Националната Стратегија за Соработка со Дијаспората.

Учесниците на средбата, Иселеници кои живеат во Швајцарија, Италија, Франција, Андора, Германија, Холандија, ги искажжа своите проблеми особено со вадење на патните исправи, проблемите со амнестијата за оние кои немаат служено војска во ЈНА, проблемите поврзано со здравството, и инвестициите pjessmaresit qe jetojne e punojne ne Itali, Zvicer, France, Gjermani, Andora, Hollande, numeruan problemet e tyre sic jane, marrja pasaportave,  долгите чекања на границите, контролите по патиштата од страна на поилицијата, како и локалнитепроблеми како, горењето на депонијата, недостигот на водата за пиење, гласната музикадо касно ноќе, безбедноста итн..

 

Учесниците понудија на министерот свите искуства, знањења и економските врски да ги понудат на татковината.

11113333

 

 

 

 

 

CIVICAMOBILITAS